Klimaat

Met het klimaat omschrijft men de gemiddelde omgevingsomstandigheden (temperatuur, neerslag, zonneschijn) voor een bepaalde plek op basis van gegevens gemeten over een langere periode (meestal 30 jaar). Een momentopname wordt als het weer gezien.

Het klimaat wordt bepaald door verschillende factoren, waarbij de zon, de ligging op aarde, de aanwezigheid van zeeën en de hoogte voor een groot deel bepalend zijn. Door klimaatcijfers en -gegevens goed te bekijken kun je een redelijke inschatting maken hoe groot de kans op bepaalde weersomstandigheden in een bepaalde periode voor een bepaalde bestemming kan zijn.

Weersvoorspellingen
Tegenwoordig kan men voor de korte termijn het weer redelijk nauwkeurig voorspellen. Voor de lange termijn is dat onmogelijk, omdat de uiteindelijke weersomstandigheden door heel veel factoren bepaald worden. Een grote kans op sneeuw is geen garantie op sneeuw, zo geldt dat ook voor zon, droogte en neerslag. Door klimaatcijfers te bekijken kun je wel zien hoe groot de kans op bepaalde weersomstandigheden is.

Bekijk hier de klimaatinformatie van alle landen ter wereld